FREDRIK VON ELERN NATTDROG REKORDSTOR SKAGERRAKFLUNDRA PÅ 111,3 KG

Nyss hemkommen från laxfiske i Norge får jag höra att det utanför bohuskusten i natt spöfångats en hälleflundra som på krönt våg i Grebbestad vägts in till 111,3 kg. Och killen som välförtjänt stod för den grandiosa svenska fångsten är Fredrik Von Elern, Göteborg.

 Fredrik tillhör de verkliga pionjärerna när det gäller svenskt off shore-fiske. Redan på tidigt 90-tal pionjärfiskade han med stor framgång över djupbottnar och vrak i norra Bohuslän. Kort sagt, en stor kursläggare har i natt fått belöning för ett omfattande sökarbete under många år. Och det via nytt sökjobb från sin Targabåt 25 – döpt till Fasa –  tillsammans med kompisarna Fredrik Högberg och Tobias Ehn.  Fredrik berättar från båten –  på väg från Grebbestad till hemmahamnen – att hälleflundran tog på 398 m djup på en makrillflapper i ändan på en släptafs.

  – Jag fiskade med ett Shimanospö IGFA klass 30-50 samt tror att på Penn 45-rullen hade jag Firelina 0,20mm. Snabbt förstod jag av både tyngd och rusning att det var en tungviktare jag matchade.

– Efter ca 40 min såg vi fisk under ytan – och det var en liten lubb som tagit på upphängaren. Under den skymtade vi sedan något stort vitt.

– Jag trodde först att det var en jättestor vitrocka. Men när den sedan vände ryggen till var det ingen tvekan. Det var en stor hällefundra jag fightat till ytan. Med kompisarnas hjälp fick vi gaffat den i skallen och sedan satt en stjärtsnara om den så den kunde bordas.

– Vi hade tänkt fiska ytterligare flera timmar, men bröt fisket när vi såg att detta var en presumtiv rekordfisk. Kursen sattes mot Grebbestad och där vägdes den kl.07.00 i morse på krönt våg till 111,3 kg. Längd 204 cm.

Nu gällande svenskt sportfiskerekord på hälleflundra lyder på 64.85 kg samt hålls av trollhättebon Stig-Göran Holmberg. Den drog han på Bratten i maj 2002. På rak arm kan jag inte minnas att det spöfångats och vägts in en svenskefisk av Fredriks format under de senaste 50 åren. Tror att det år 1964 i samband med tonfiske i Öresund drogs en tuna på något över 200 kg. Troligtvis kommer det mer info och ev. hälleflundrefoto på SVT senare i dag.

Vänerblänket lyfter skyhögt på smäcken för Fredrik och hans kompisars storartade lyft i natt. Förhoppningsvis också ett stort lyft för svenskt sportfiske och ett uppvaknande hos våra myndigheter att här kan det pånyttfödas – om man rätt och skyddsvärt förvaltar våra vatten – ett stort och variationsrikt sportfiske av hög europeisk standard.

Det stora kustnära havsfiske som vi hade här för några decennier och som gav spänntag med olika arter vägandes mellan 50 kg och 75 kg har kvaddats –  av de makthavare, vilka ska stå för sportfiskets utveckling i vårt land. Beslutsfattare som i årtionden efter årtionden lovat att nu ska det satsas på turistsportfiske, som ska främja fiskvården, ger nya arbetstillfällen plus klirr i samhällskassan.

LEV UPP TILL DET! – NU!

 HOT NEWS! På tidningen Bohusläningens sajt: http://bohuslaningen.se/nyheter/tanum/1.2260199-rekordstor-halleflundra-fangad ligger det en bildsvit när killarna i Kämpersvik rensar den mäktiga kveiten.

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera