VIKT(IG) INFO OM BLÅFENSTUNAN

img_5296Blåfenstunans synbara uppträdande i stor mångfald i kustnära bohusvatten har glädjande uppmärksammats i allmänmedierna – om än innehållsmässigt mycket kortfattat.

 Vänerblänket (Vb) förmedlar ånyo att i vikt har blåfenad tonfisk yrkesfiskefångats i Medelhavet om 685 kg. På spö har det i Atlanten utanför Kanadas kust spöfångats en bjässe på 678,58 kg. Tonfiskar på ca 500 kg sägs ha yrkesfiskats i Öresund på 1950-talet. Tyngsta spöfångad av en svensk i Öresund vägde 360 kg. En dansk sportfiskare har fångat en än tyngre (372 kg) där.

 Förhoppningsvis är blåfenstunans närvaro här nu ett resultat av mer effektiv internationell kontroll av blåfenstunafisket på världshaven. Detta har resulterat i mindre tjuvfiske. Tillika är förekomsten av dess bytesfiskar riklig. I våra vatten främst sill och makrill.

 Snacket går att många i helgens finväder nyttjat egna båten och dragit utomskärs för att se hoppfullt liv där. Och sägs det, både delfiner och tonfiskar har visat sig på skilda håll i södra Bohuslän.

  Vänerblänket har genom åren rapporterat, att tonfiskar från och till har uppenbarat sig i våra vatten. Dock klara belägg på bytesjagande tonfiskar likt filmer/foton som nu visats utanför Måseskär har inte tidigare skådats.

img_5291

 

 Säkerligen minns många Vb-läsare vår info om en strandad död tonfisk i Ljungskilebukten (2015) samt om en uppvisad 10-kilos tuna nätfångad (2005) utanför Vallda Sandö i Halland av fiskaren Henry Bäckmark. Se sidofotot.

 OBS! OBS! Om uppdaterade fiske- och fångstmöjligheter efter blåfenstunan såväl på nationella som internationella vatten ska fortlöpande Havs och Vattenmyndigheten (HaV) bistå med. Se: https://www.havochvatten.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.