VATTENTEMPEN HÖJER VÄSTKUSTSPORTFISKET.

Ett faktum som förmodligen kan förklara den rekordtidiga uppenbarelsen av blåfenstunan i våra vatten, tillika stor mängder av makrill redan nu, kom SMHI med i morse. — Vattentemphöjning! Med 16–21 grader i havet så är livet där också anpassat till en sådan temperatur.

 

 

   Får vi behålla denna temperaturstigning konstant framöver i våra salta kustvatten, kan vi säkerligen räkna med en ökning av mycket attraktiva spöböjararter, inte minst inom makrillfamiljen, tror VB-red.

 SMHI berättade att havstemperaturen i Väderövattnen utanför Bohuskusten är betydligt över det normala. SMHI: s mätboj där har registrerat den snabbaste uppvärmningen under perioden april–maj så länge mätningarna pågått.    

 SMHI har mätt ytvattentemperaturen vid Väderöarna åren 1989–1997 samt från 2005. Under den perioden har SMHI aldrig sett en så kraftig uppvärmning som nu, då temperaturen stigit 20 grader under april och maj. Även våghöjden var där i slutet av april mycket hög. Vid Väderöarna steg den signifikanta våghöjden till 2,8 meter.

 Havet längs Sveriges västkust har ett stort vattenutbyte med Nordsjön. I Skagerrak, där Väderöarna ligger, finns ett kraftigt saltsprångskikt på 10–20 meters djup. Under detta är salthalten 35 promille och temperaturen 6 grader. Ytvattnet håller 25–30 promille och temperaturen växlar med årstiderna mellan 6 och 20 grader. När solen börjar värma på våren är det i ytskiktet som uppvärmningen sker.

  Mer info: https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/ovanligt-snabb-uppvarmning-av-ytvattnet-pa-vastkusten-1.136051

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.