VÄSTERHAVET – EN HOTAD SKÖNHET – AV AMERIKANSK HUMMER

Rubriken är delvis titeln på en mångsidigt värdefull bok (se Vb nedan). Den trollbinder i ord och bild via dykaren och undervattensfotografen Tobias Dahlin samt berättar om den färgstarka och mångsidiga värld vi fortfarande har under ytan utmed Sveriges västra vattenfasad. Tobias framhåller också mycket angeläget, att det är upp till oss hur denna undersköna värld ska utvecklas framöver. För tyvärr, denna miljömässigt unika fasad – en flik av stora Atlanten – håller nu på, att oreparerpart krackeleras av oansvariga människor i samhället.

 Själv har Vb-redaktören under de senaste decenniernas spöfiske i Västerhavet upplevt stora negativa effekter i främst dess fiskfauna. Och extra mycket har de märkbara skiftningarna skett i våra kustnära och en gång artrika fjordvatten.

 I dagens SVT Nyheter Väst kom det på nytt en påminnelse om en ekosystemfarlig invasiva art här, den amerikanska hummern. Se inslaget i ord och bild via: http://www.svt.se/nyhetsklipp/regionalt/vast/

 Det ovälkomna skaldjuret, som kan fortplanta sig här och få avkommor med vår europeiska hummer, har kraftigt ökat i antal och fått allt större spridning längs bohuskusten. Särskilt många amerikanska humrar har senaste året upptäckts i Lysekils hamn.

 Där har Havsfiskelabbet i Lysekil nu fått akutbidrag samt särskilt tillstånd att intensivfiska med ett 30-tal hummertinor under två veckor i maj. Forskarna betraktar artens intrång i våra vatten som väldigt allvarlig och skulle helst vilja testfiska efter den året runt för att få koll på dess spridning och eventuellt bärande av smittosamma sjukdomar.

  Slaget mot den amerikanska hummern kan redan vara förlorat befaras det i SVT-inslaget. Och detta genom att illegal sumpning av den amerikanska hummern förekommit i våra vatten.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera