VÄRLDSUNIK FISK TILLÅTS RUTTNA BORT?

”Fisken ruttnar från huvudet” är ett sanningsenligt gammalt ryskt ordspråk, med vilket det dras paralleller bland allmänheten, när makthavare på toppnivå missköter sina uppgifter.

   Uttrycket besannas nu i Sverige när det gäller vården av vår världsunika gullspångslax; resultaten visar att där har makthavareskyddsåtgärder tillsammans med fisken snart helt multnat bort.

 Inom VSF och Vänerblänket har, alltsedan vår info startade för snart 30 år sedan, fortlöpande informerats om vänerlaxens unikum.

 Se: http://www.vanerblanket.se/om-vanern/fakta-om-vanerlaxen/ I denna kunde man under 1980-talet bl a läsa:

 

Våra myndigheters passiva åtgärdspolitik under snart ett halvsekel mot vild gullspångslax, kännetecknas mer av förskingring än förvaltning av en världsunik svensk naturresurs. Ingen beslutande instans vill i dag erkänna att man är ansvarig för det akuta utrotningshotet. Regering säger: ”Det ankommer på Fiskeriverket att med stöd av fiskeförordningen besluta om föreskrifter som behövs till skydd för lax och öring.”


 

 

 Våra mydigheter har, och har följaktligen haft, både instrument och regeringens välsignelse att göra maximalt för att skydda den globalt, både värdefulla och högintressanta gullspångslaxen. 

– Resultat: Ruttenheten på toppnivå när det gäller dess skydd fortsätter stinka!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.