VÄNERNS LIVSMILJÖER HOTADE AV GIFTIG SOPTIPPASKA

SVT Nyheter avslöjar i dag, att det kommunala värmeverket i Lidköping, i åratal har dumpat de giftigaste resterna från förbränningen av sopor på soptippen intill Vänern, som icke-farligt avfall.

 En stor del av de miljöfarliga, tiotusentals ton soporna, sägs komma från utlandet. För den förödande sopbränningen fick värmeverket förra året 25 miljoner kronor.

 Prover som länsstyrelsen tagit på askan visar på mycket höga halter av tungmetaller, varför soporna måste hanteras som farligt avfall. Aktuell förebyggande behandlingsmetod för att nå nivån icke-farligt avfall, har dock ej fungerat på värmeverket.

 Innehållet av bly är så högt, att askan anses som mycket giftig och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Alla instanser står fast vid att askan måste hanteras som farligt avfall.

 Stor skandal när en avstjälpningplats, nära en för samhällsekonomin värdefull sjö med världsunika naturresurser, i åratal miljöbehandlats så godtyckligt.

År 1967 utkom forskaren och miljöförkämpen Hans Palmstierna med illustrerad bok. I denna, som utkom i 60 000 ex, framhöll han starkt olika intressenters ovarsamhet med gifter och utsläpp, bl a blyets påverkan på miljö och människor.

 Se: http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyhetstecken/article3010748.svt

IMG_0559

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera