VÄLFÄRD ÄR ATT ÖKA TILLVÄXTEN I VÅR NATUR!

 Svensk tillväxt märks inte där den är primär för framtida generationer – den i det värdefullaste vi har – VÅR NATUR.

    Havsmiljön har fortlöpande försämrats trots att den av vår regering tillsatta Havsmiljökommissionen i början av detta seklet konstaterade att vi var vid VÄGS ÄNDE. – Problemen med haven är så akuta att det inte finns en dag kvar att förlora, sa vår vice statsminister, Isabella Lövin häromveckan.

 Våra ålgräsängars försvinnande där fisken förökar sig och växer upp är ett mycket synbart bevis på bristande tillväxt i miljön. Läs: http://www.fiskejournalen.se/forskare-varnar-for-algrasets-framtid/

  Vetenskapsradion informerade i går den stora goda nyheten att utbredningen av sjögräs och annan undervattensvegetation har ökat med över 300 procent sedan mitten på 80-talet i Chesapeak Bay öster om Washington DC. V-radion skriver:

”Det är den minskade övergödningen, minskade utsläpp av näringsämnen från jordbruk och annan mänsklig aktivitet som är orsaken till att utbredningen av sjögräs och annan undervattensvegetation har ökat i det stora havsviksområdet Chesapeak Bay, enligt forskare som publicerar sin resultat i tidskriften PNAS.

Mindre övergödning har lett till klarare vatten som sjögräsen gynnas av. Det finns idag mer sjögräs i Chesapeak bay än det gjort på nästan femtio år, enligt den här forskningen.”

Erfarenheten från Chesapeak Bay visar att miljöåtgärder kan fungera. Ett annat område där undervattensvegetationen har återkommit är Tampa Bay, skriver forskarna.”

 Läs: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6900055

 Västerhavets och Östersjöns mångåriga, förvärrade tillstånd när det gäller liv och livsmiljöer är orsakad av myndighetspassivitet och okunskap.

   Att effektivt åtgärda jordbrukets övergödning, orenade avlopp längs kusterna samt kommunernas underdimensionerade reningsanläggningar har inte setts som primära och lönsamma välfärdsinsatser hos röstfiskande politiker. Detta trots erkänt god tillväxt i Sveriges ekonomi.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.