VADARSTAVEN – STÖD SOM FÖRLÄNGER SPÖSVINGANDET

Så här års handlar fiskesnacket mycket om fisk i för- och efterlekskondition, men även på tillståndet i brukade nya och gamla redskap. Mest handlar sistnämnda om spö, rulle, lina och beten.

I gårdagens helgsnack vandrade dock en något udda – men ofta mycket nödvändig pryl in – nämligen vadarstaven. Har förstått att den tillfälligt hemmasnitsade bambustödkäpp, som Stig Söderströms sågs med i Vb-bild häromdagen, bidragit till stavsnacket.

 För mig har den axelremförsedda vadarstaven, såväl i strömsatt älvfiske som halkigt stensatt kustfiske, alltid varit ett medföljande, uppskattat trygghetsstöd, som dessutom i kastandet mestadels förlängt fiskevidden.

 

 

 Vadarstavar finns i skilda utföranden med olika funktioner. Det kan handla om enkla tillskurna trä- eller metallkäppar, men också om praktiskt fällbara resevarianter. Jag har även sett stavar som skyddande spötub i metall.

  

 

 

Vadarstavsvärstingen hittade jag i katalogen ABU-NYTT 1969. Där lanserar Svängstaföretaget vad man kallar för en världsrekordstav, tillika beskriven som ”allt-i-ett-redskap”. Har hört, att en liknande mångsidig stav, ska vara tillverkad och såld även av andra företag. 

 

 

 

 Aktuell ABU-trygghetsstav kunde, som framgår i texten, fungera som fiskfångare, både via snara och huggkrok. I sistnämndas fäste lär även en håv passa in.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.