V-REGIONEN HÅRT DRABBAD AV FISKEFEBER

Två skilda feber-varianter ger nu markanta utslag i V-regionen. Den ena orsakar kräftan, den andra makrill-familjen i varierat format.

 Startar upp med förstnämnda där min inledande smittkälla är VÄTTERNVÅRDSFÖRBUNDETs info om kräftfisket i sjön år 2017. Receptet säger:

”Kräftfiske på allmänt vatten i Vättern är tillåtet utan krav på tillstånd endast under helger från och med den andra fredagen i augusti, som 2017 infaller den 11 augusti, till och med den andra söndagen i september, som 2017 infaller den 10 september. Under dessa helger får fiske bedrivas från fredag klockan 17.00 till söndag klockan 17.00. 

På så sätt anses allmänhetens intresse för kräftfiske tillgodosetts och tillstånd för kräftfiske på allmänt vatten under övrig tid på året ges endast till licensierade yrkesfiskare.” 

 Antalet fångade signalkräftor i Vättern – invasiv främmande art, avsiktligt myndighetsinförd i Sverige 1959 – kommer att minska med 15 procent jämfört med i fjol. Det visar en första prognos över årets fiske som Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) presenterar.

– Det vi kan se är att stora variationer i vattnets vintertemperaturer är en stressfaktor för kräftorna. Det har väldigt stor betydelse för hur fångsten ska bli, säger Lennart Edsman, vid SLU:s institution för akvatiska resurser.

 Vättern är intressant inte minst för att allmänheten har möjlighet att fiska under ett antal helger. Det vi räknar på är hur mycket kräftor i matstorlek som finns tillgängligt i sjön, säger Lennart Edsman.

   Enligt årets prognos kommer den relativa fångsten att stanna på 90 gram per bur och natt. Det kan jämföras med rekordåret 2001 då fångsten låg på drygt 300 gram.

Se: http://extra.lansstyrelsen.se/vattern/Sv/fiska-i-vattern/fiskebestammelser/Pages/Kraftfiske_i_Vattern.aspx

 Länsstyrelse i Värmland informerar på odaterad sida: ”I foldern för Fiskeregler i Vänern (PDF 3,7Mb), finns ytterligare information om fiskeregler, för fiske efter kräftor på allmänt vatten i Vänern. 

    Länsstyrelsen i Värmland har tillsammans med Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat om att fiske efter signalkräfta på allmänt vatten i Vänern är begränsat till enbart yrkesfiskare som sökt tillstånd.”

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.