U-ROBOT DNA-SPÅRAR FISK I VÅRA VÄSTKUSTVATTEN

I Skagerrak, ca tre nautiska mil från kusten, stryker nu på 15 m djup en undervattensrobot och ”sniffar” upp spår efter fisk. Det s k ”sniffandet” innebär att robotens undervattenslaboratorium suger in och filtrerar vattnet i havet för att hitta DNA-spår från de organismer som befunnit sig i dess närhet.

– På det sättet kan vi få en reda på om en viss fiskart varit i närheten av mätinstrumentet. Just nu är vi främst intresserade av att sniffa efter tonfisk och tonfiskarnas byten, säger Andreas Sundelöf, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).


 Robotens undervattenslaboratorium är enligt forskarna världens första. Roboten innehåller en ESP (Environmental Sample Processor). Den suger in och filtrerar vattnet och extraherar DNA-spår från de organismer som befunnit sig i det omgivande vattnet.

 Forskareprojektet med att spåra eDNA med ESP är ett samarbete mellan DTU Aqua, DHI Group och SLU Aqua vid Sveriges lantbruksuniversitet och stöds bland annat av Aage V Jensen fond.

 Mer SLU-info, se: https://www.slu.se/ew-nyheter/2018/10/undervattensrobot-letar-dna-spar-efter-fisk-i-havet/

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.