TUFFA TUNAFIGHTER STUNDAR

Väntan i Sverige är mycket stor på info om det blir forskningstunamärkning I våra vatten även i år samt i så fall vilka team som blir utvalda. Att i forskningssyfte få matcha ”alla fiskars konung” i en av världens mest berömda skärgårdar – tillika våra och tunans hemmavatten – är en stor ynnest som ger extra dimension i internationella sammanhang åt både forskare, fiskare och Sverige.

 I Norge har man nu valt ut de båtteam (22 st) som ska delta i deras forskningsmärkning av blåfenad tonfisk. 36 internationella båtteam sökte deltagande i storviltfisket. Enligt info är tre rutinerade svenska båtteam bland de utvalda. På deras meritlista finns att de varit med om tunafångster i internationella sammanhang förr.

   Man drar i gång 23 aug. Projektbas och samlingsplats är Øygarden utanför Bergen. Önskemål är att 20 st tunor ska märkas.

   Liksom i fjolårets svenskdanska forskningsfiske är aktuella fångstredskap, spö och rulle. Fler än en fiskare får chansen att drilla fisken under kampen. Detta för att fisken så snabbt som möjligt ska kunna komma till båtsidan för märkning i god kondition samt efter detta även i god vigör snabbt kunna lämna båtsidan . Ansiktsuttrycken i bild ovan säger mycket om krafttag och spänning ombord.

 Det kommer att bli mycket spännande att följa den norska märkningen samt uppskattad storlek på den där märkta fisken. Intressant blir även hur fisken mestadels fångas; mete eller trolling.

   Man vet från tidigare fiskafängen på norska Vestlandet att tunor som näringsvandrat dit har haft sitt ursprung i den tunapopulation som leker I Mexikanska Gulfen.

 När FJ-team fiskade på norska Vestlandet på tidigt 80-tal, fick vi info av yrkesfiskarna att tunorna mycket ofta hämtade sin bytesfisk i form av mindre sej på djup med tvåsiffrigt famntal. Bilden ovan är från den norska resan och Ants Peekers båt.

 Mer info, se: https://www.hooked.no/artikler/22-bater-skal-fiske-20-storjer

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.