TRÖG START PÅ APRILS VÄSTKUSTÖRINGFISKE – UPPDATERING MED STORÖRINGFÅNGSTER!

Det har tyckts att västkustöringpremiären blev mycket flitigt omnämnd i olika medier före dess start 1 april. Men om fångster från förstadagsfisket har det varit återhållsamt i medierna, har Vb-red. också fått höra.

– Har fisket varit sparsamt eller är det stort förtigande kring det, har det undrats?

Sanningen ligger nog närmast det förstnämnda, konstaterar Vb-red. efter dagens Vb-efterhörande.

 Själv fiskade jag i lag med Lasse Georgsson på gamla goa, variationsrika öringstryk, mellan Strömstad och Capri. Men vi fick tjii. Inte ett napp på hela dagen. Och det var vi inte ensamma om bland dem som kastade från strand och båt där.

 Jag lät skalfynd från bläckfisk, kammussla, rakknivmussla och japanostron hamna i kamera-fokus, när öringen var ovillig att bli porträtterad. 

 Har nyss kollat med Lasse, som stack ut ensam i dag (3 apr.). Dock ingen fisk, vare sig på gamla eller nya sökplatser.

 Miljön i denna salta del av V-regionen är oerhört tilltalande med sina både branta, låga och runda bergformationer. Och mellan dessa bryter önskekaststränder av sand och grus in. – Men som nämnts, ingen huggvillig fisk där, vare sig i lördagens ”skitväder” eller dagens trivselväder. Blank-vatten och solsken härskade i dag, berättade Lasse.

 I lördagens blandväder, med dimma, regnstänk och bitsk, kall vind (6-7 m/sek) från havet tycks strandskoningstillvaron via fågel- och växtlighet ha värmt de flesta mest. Vi noterade stora skaror av strandskator och skrattmåsar. Från annat håll kom rapporter, att både sädesärla samt vit- och blåsippor synts betydligt mer än kustöringar.

 Kustbevakningen fanns på plats och höll ett vakande öga på vad som hände med både stor och liten båt. Deras utsago var tillika; en trög fiskedag med ringa fisk att skåda.

 Fladen-Robban i Björlanda brukar med sina speciella första-april-arrangemang få info om öringfisket i Göteborgsregionen. Han kunde förmedla att aktuell dag hade det prisbelönats en i Torslanda-lagunen spinnfiskefångad kustöring på 1,85 kg (57 cm). Likaså att de få rapporter som kommit från Hakefjorden i norr och Kungsbackafjorden i söder mest handlat om öringar långt under minimåttet på 45 cm.

UPPDATERING! UPPDATERING! Ibland är det angenämt höra att man missat något. Och det har jag gjort när det gäller granna aprilöringar i nämnda fjordsammanhang.

 Tajtlajnbutiken i Kållered arrangerade SeaTroutOpen – Havsöringstävling på västkusten 1-2 april 2017!

 Från den tävlingen hör Vb-red. nu, att det både i Hakefjorden och Kungsbackafjorden lurats sällsynt stora västkustöringar (71 cm och 74 cm) gången helg. Se: http://www.fiskejournalen.se/dubbla-dromoringar-fran-vastkusten/ och http://seatroutopen.se/tävlingsblogg.html

 Hör att det i Vänern, under mars månad, trollingfångats granna insjööringar på både naturagn och konstbeten. Anders Lundkvist, Dyltabruk drog på vobbler en öring vägandes 6,92 kg utanför Otterbäcken i Värmlandssjön. Johan Jansson från Dals Långed naturbetestrollade sin om 7,07 kg i Dalbosjön.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.