TOMMA ORD GER TOMMA VATTEN GER TOMMA KROKAR

IMG_0671

Sommartid! Det betyder politikersnack med väder och fiske i fokus. Och då menar jag munväder och röstfiske. För det är just vad det handlar om, nu när Almedalsveckan (3-10 juli) på Gotland och Västerhavsveckan (6-14 aug.) i V-regionen är på gång. I år sträcker sig Västerhavsveckans aktiviteter från Kosterhavet i norr till Skälderviken i söder. Almedalsveckan genomförs i Östersjön på Gotland i Visby innerstad.

Vårt land omgärdas av världsunika havsmiljöer.Västerhavet är en starkt strömsatt udda liten flik av det stora, salta, världshavet Atlanten. En av dessa betydelsefulla, livgivande strömmar kommer från ett av världens största bräckvattenhav, Östersjön.

IMG_2510

 Vattnet runt Gotland brukar under Almedalsveckan välkomna veckointressenterna med blommande planktonalger i mängd nära ytan runt ön. I år sägs den blågröna giftiga sörjan vara stor och rekordtidig.

 Enligt WWF ligger i nuläget de döda havsbottnarna i Östersjön på en nivå som aldrig tidigare har dokumenterats. De motsvarar 15 procent av hela havet, d v s en yta nästan är lika stor som dubbla Danmark.

 Längs västkusten, med annan salthalt, finns andra typer av alger, som dock inte märkbart, brukar blomma ut i samma utsträckning som Östersjöns. Västerhavet hyser dock i stort samma ”gamla” bekymmer som Östersjön, d v s övergödning, olje- och giftutsläpp samt överfiske.”Nytt” och ökande på båda fronter är havs- och kustnedskräpningen, särskilt av plastmaterial.

DSC_0049

 När Vb-redaktören under fjolårets Västerhavsvecka, öga mot öga med politikerna, påtalade den utfiskning som skett – särskilt i fjordvatten över vilka vi har nationell bestämmanderätt – erkände några makthavare också att det skonsamma fisket och fisklivet under ytan i skärgårdsmiljöerna förbisetts. Detta trots medvetenhet om larmsignaler gällande fiskutrotning från tunga samhällsinstanser, bl a Havsmiljökommissionen och Riksrevisionsverket. Se bokfloran med varningar överst i bild.

IMG_3193

 Sportfiskarnas tomma krokar avslöjar munväderelitens tomma ord. Politisk passivitet på många fronter håller nu på att förändra vårt ursprungliga kustekosystem. Rikedomen av sill och torsk i grunda, kustnära vatten var förr ett ”nytta-nöje-fiske” av stort format för V-regionbor.

 Kontentan av röstfiskarnas mångåriga, livfulla munväder, när det gällt att förvalta och åtgärda havsmiljön inom nämnda områden är; ”för lite och för sent”.

 Undrar vad man ämnar agna med i sommar under A-veckan (se: http://www.almedalsveckan.info) och V-veckan (se: http://vasterhavsveckan.se)?

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.