SVERIGESIMMET: STIG SÖDERSTRÖM GUIDADE JONAS COLTING LÄNGS VÄRSTINGSTRÄCKAN – SE SVT:S SOMMARKVÄLL I MORGON

Talade med Stig Söderström häromdagen som berättade att han från och till haft hyfsat abborrfiske på Vänern främst norr om Megrund samt vid Mellangrund. På sistnämnda hade han bl a träffat trollingpionjären  Jan “Bagarn” Söderkvist, som låg där och drog abborre med familjen.

Det mest fängslande – och det var mycket fascinerande – när Stig berättade att han varit följebåt och guide över delar av Dalbosjön till svenske supermannen och triathlonchampen Jonas Colting.

 Jonas är killen som i välgörande syfte simmar mellan Stockholm och Göteborg (600 km) alltså från östersjökusten till västkusten. Hans fötter har i denna unika idrottsprestation piskat vattnen i Södertälje kanal, längs östersjökusten, i Göta kanal, korsat Vättern och Vänern innan Göta älvsträckan nu tar vid.

 Detta för att samla in pengar till Water Aid samt deras arbete med rent vatten och sanitet i tredje världen. Målsättningen med ”Projekt Sverigesimmet” är att samla in 600 000 kronor till välgörande ändamål. Det vill säga en krona per meter som Jonas simmar.

 I SVT-programmet Sommarkväll med Richard Olsson har vi delvis kunnat följa Jonas, alltifrån det han den 6 juli hoppade i plurret vid Stadshuset i Stockholm. I morgon (15 aug) räknar han med att stiga upp ur vattnet vid Operahuset i Göteborg för vidarebefordran till Sommarkväll och Richard Olsson.

 Stig berättar att Rune Topp ledsagade Jonas i övre Dalbosjön under söndagen, varefter Stig var följebåt under måndag och tisdag längs Vänersnäs till Vänersborg.

– Vi hade ingen tur med vädret och det gällde hela tiden att hitta bra simvägar i vågspelet. Tror att mina gamla fiskestråkskunskaper bidrog till att vi kunde undvika de allra mest utsatta vind-och vågställena, säger Stig. Fick intrycket att både Jonas och hans team med Caroline Wallin i spetsen var glada över ”båteskortsfarbrorns” vattenledtips. Jonas ringde från Lilla Edet i onsdags och sa att värstingsträckan i Sverigesimmet varit den på vindpinade Vänersnäs västsida, där jag guidat dem. 

 Det understryks, när Vänerblänket ser och  hör Jonas kommentera sträckan i film, då han i kulingvind simmade sträckan, guidad av Stig.  Kolla: http://coltingblogg.com/2014/08/13/sverigesimmet-flera-dagars-kamp-i-vanern/

– Tycker att Jonas var närmast övermänsklig när han oförtröttligt tog sig fram i det tuffa vädret. Vattentempen (15 – 21 gr.) skiftade också märkbart. Mestadels sam dock Jonas utan våtdräkt. Fantastisk kraftprestation han utfört. Skall bli mycket intressant se och höra honom på lördag i Sommarkväll, slutar Stig.

 PS!! Fick just höra att Jonas Colting celebrerar Göteborgs Kulturkalas med att slutspurta sitt simmaräventyr i dag vid Kanaltorget i Göteborg. Beräknad ankomsttid: kl.12.40-13.10


 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera