SVENSKT FISKE PÅ HUGGET

Förbundstidningen ”Svenskt Fiske” kom i brevlådan igår. Redan omslagsbilden avslöjar att tidningen gjorts av en redaktions-ledning på hugget. Och det med den grundläggande journalistiska arbetsmetoden: en stor nyhet ska ut när den är ny.

   Förstasidesbilden är tagen av Olof Engstedt under första dagens (9/9) lyckosamma provfiske i det unika tonfiskmärkningsprojekt som nu pågår i svenska vatten och där Sportfiskarna, SLU Aqua och WWF samarbetar. Projektet finansieras av ICCAT.

   Även ett uppslag i tidningen berättar i ord och bild om förstadagsfiskarnas unika upplevelser om fångst och märkning av fiskar, som den internationellt välkände märkningsexperten Inigo Onandia kallade för monstruösa.

Men det är inte bara förstasidan som berättar om BIG FISH i våra vatten. Förbundsordförande Joakim Ollén, drar sig till minnes på ledaresidan, från sin uppväxttid i Öresundsregionen hur grandiosa ex av blåfenstunor där landades av småbåtar samt bl a födde hans stora sportfiskeintresse.

   Men synen av de mäktiga fiskarna tog slut när ett omfattande såväl legalt som illegal fiske på sydliga breddgrader höll på att utrota dem, skriver Joakim.

   Men nu finns de här igen, fortsätter Joakim samt berättar om ovannämnda vetenskapliga märkningsprojektet som förhoppningsvis kan leda till att ett välkontrollerad sportfiske efter blåfenstunan kan etableras igen – vem skulle inte vilja uppleva det? skriver Joakim.

Han slutar sin ledaresida med orden:

“Skulle inte du önska att våra kommande elvaåringar ska ha chans att se tonfisk som sprutar fram i ytan – och levandefriskt hav och sjöar med många andra arter i rent vatten?

Där är vår mission i en flugask.”

 Mer fakta om ”Svenskt Fiske” och medlemskap i Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, se: http://www.sportfiskarna.se eller  http://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Bli-medlem

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.