SUNNANÅTRÄFFEN – FLERFALDIGT KURSLÄGGANDE INOM MODERN TROLLINGTEKNIK

Påminner om att nästa veckoslut (13-15 okt) är det full rulle på skilda vis i Mellerud. Detta om vädrets makter tillåter, att den traditionsrika Sunnanåträffen – 33 gången – kan sjösättas av Melleruds Trollingklubb. Se http://mellerudstrollingklubb.blogspot.se

   Det är träffen där gemytet alltsedan första årgången tronat i högsätet, där viktiga kontakter knyts och där trollinginfon alltid varit generöst givande.

 Valet av arrangörsplats initierades av de välkända VSF-medlemmarna Stig Söderström och Gösta Wadh samt fick snabbt gehör hos kommunen och tidningen Fiskejournalen. I bild nedan, ett testfiske som Bosse D och Vb.red. gjorde i lag med Stig och Gösta före första Sunnanåträffen.

   I den första träffen (1985) deltog nio båtlag (ca 20 fiskare). Av två tänkta tävlingsdagar blev det på grund av tuff vind blott en. Den dagen drogs två laxar och fyra öringar.

Tyngsta laxen (4,5 kg) drogs av västgötaeamet “Hållidaj” och av då 12-årige Frans Johansson, Lerum. I båtlaget ingick Frans pappa, Olof Johansson samt Lars-Gunnar “EL-GE” Hansson. Lika mycket vägde största öringen som bordades av Team ”Pike”, bestående av de välkända värmländska bröderna Hans och Håkan Persson.

 Specialdesignade trollingrullar och spön var det då få av. De flesta trollade med röda Ambassadeurrullar samt tvåhandsspön, vanligtvis brukbara i deras kust- eller gäddfiske.

   Vänertrollingpionjären Gösta Wadhs 80-tals trollingutrustning – rättesnöre för många – kommer jag ihåg var en röd Amb. plus ett 9 fots ABU Atlantic 443 S ZOOM för dragvikter 30-60 g.

De redskapen – tyckte vi närvarande – var hyper-moderna i jämförelse med den äldre kollektion spön och rullar, som Gösta Wadh visade upp under träffen. Han berättade att med dem svirvlade Lewellyn Lloyd och Erik Geijer flera Vänerstorlaxar för mer än 100 år sedan.

 LEF Sport och Marinprodukter, med mångsidigt fiskande “gäddprofessorn” Leif Engström vid rodret, var tidigt utrustningsförebild via marinelektronik och beten i Sunnanå. Där skapade Leif med sina produkter en förebild, som blev särskilt starkt utvecklande för modern trollingteknik på skilda håll i landet.

  Uppdaterad var man, om man till första trollingträffen kom med ett Lowrance X 15 ekolod och en Bombervobbler i linändan. Några visade upp flitigt betittade djupriggar, J-pluggar samt lockblänken direktimporterade från USA.

PS! PS!  Såg när jag letade Sunnanåfakta, att enbart under en höstmånad år 1987, d v s för 30 år sedan, togs det utanför Sunnanå fem fiskar i vikt mellan 6 kg och 9,5 kg. Om Vänerfisket skrevs det då nedanstående.

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.