SR-EKOT SYNADE BLÄCKFISKFÖREKOMSTEN HÄR.

Utöver ton-fisk, så är bläckfisk nu ett ofta åter-kommande frågeämne bland sport-fiskare, främst i V-regionen. 

Att vissa bläckfiskars förekomst blivit allt vanligare längs vår

salta sida har inte varit svårt konstatera, för den som regelbundet så här års havsfiskar utomskärs eller gör ett besök på Göteborgs fiskauktion, vilket Vb genom åren framhållit.

 I söndagens morgonsändning av EKOT i Sveriges Radio synade man bl.a. bläckfisknärvaron här. Det framhölls att bläckfiskarna, som hittats längs Västkusten under sommaren, dels är flygbläckfisken, dels nordlig kalmar.

   Sistnämnda, en tioarmad variant, har nu setts precis intill land, något som Kennet Lundin, docent och marinbiolog på Göteborgs naturhistoriska museum, beskriver som anmärkningsvärt.

– De brukar komma in på hösten, men nu kom de in på sommaren och de har hållit sig nära stranden i Lysekil sedan dess. Och det är väldigt, väldigt märkligt, säger han till Ekot.

   – Det mest spektakulära fyndet är flygbläckfisken, som annars är extremt sällsynt här på Västkusten, men nu i sommar har man hittat den på tre ställen. De är stimlevande så när enstaka individer dyker upp strandnära betyder det att det har kommit in stora stim, säger Kennet Lundin.

 Han säger att en av anledningarna till de ovanliga upptäckterna kan vara det varmare klimatet med högre vattentemperaturer.

– Men man kan inte säga säkert bara på grund av en sommar. Vi har ökande vattentemperaturen och vi får in fler sydliga arter, medan nordliga arter drar sig norrut. Så man får lite förändringar i det här. Det är många arter och man får se under flera år om man ser något mönster i detta.

 I Sverige finns runt 15 olika arter av bläckfiskar, varav några bara finns här vid vissa tillfällen. Kennet Lundin säger att sommaren ovanliga fynd troligen inte kommer påverka ekosystemet längs den svenska kusten.

 I USA är bläckfisken, både på Atlant- och Stillhavssidan, från och till en uppskattad spöfångst. Som framgår av fotot är storleken på fångad bläckfisk där betydligt större än här. Dock, våra mindre är även de goa spöböjknyckare.

Läs mer: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7043386

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.