SPORTFISKAREN – HISTORISK UTSTÄLLNING PÅ BOHUS MUSEUM

Det som i dag populärt kallas Sportfiskarna har sitt ursprung i namnet Svenska Sportfiskare-förbundet. Sistnämnda bildades den 10 dec. 1919 på Hotell Anglais i Stockholm. Det sägs att förgrundsfigurer till bildandet var en kvartett till yrket Ryttmästare.

Numera bär det organiserade sportfisket i Sverige officiellt namnet Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Förbundet firar i höst på skilda vis sitt 100-års jubileum. V-regionen, med variations- och fiskrika söta och salta vatten, har genom åren haft stor betydelse för utvecklingen och gjort det svenska sportfisket, med  miljöer och sina storfiskfångster internationellt berömt.

I museivärlden, högt rankade Bohusläns museum i Uddevalla, celebrerar  nu jubileet  under namnet SPORTFISKAREN. Detta genom att blicka tillbaks, främst  hur brett sportfisket gestaltat och utvecklat sig i Västsverige via fiskafängen och redskap.

Utställningsproducenten Sofie Henryson i bild, har mycket engagerad sett till att utställningen SPORTFISKAREN, mångsidigt och mycket informativt i ord och bild, bl.a. via sportfiskeredskap och filmer från skilda tider, kunnat genomföras och bli historieskildrande.

Lovorden var också under gårdagens pressvisning uppskattande över utställningspresentationen.

Som framgår av fotot  pågår utställningen i ca 10 månader. För allmänheten kastar den loss på Bohus museum, lördag  16 nov. med mjukstart kl 12.00 samt via officiell invigning på ”Hyllan” kl. 13. 00. 

Mer info, se adress på foto nedan

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.