SPÖFÅNGADE MAL PÅ 127 KG

Vill du avsluta kvällen den 26 feb. med brasfiske av högsta klass, då klickar du dig in på http://viralt.aftonbladet.se/dino-drog-upp-en-riktig-monsterfisk-kunde-knappt-tro-sina-ogon/

 Du får då till livs en drömfångst i malskepnad. Jättefisken, som spöfångades på haspelutrustning av italienaren Dino Ferrari i den norditalienska floden Po vägde 127 kg och var 264 cm lång. Det tog Dino 40 minuter att fighta fisken trött innan serien av mycket kärvänliga bilder kunde tas. När väl detta var gjort fick bjässen friheten åter.

 Den veterligt tyngsta malen lär ha fångats i floden Dnjepr och ha vägt ca 320 kg samt ha varit ca 5 m lång. Malen är en genuin fisk, främst i Östeuropa, men finns även i vissa vatten i sydöstra Sverige.

 Mal i ovannämnd italiensk storleksordning har fångats här. 129 kg i Ivösjön i Skåne. I Emån hittades år 1921 en död mal (3,5 m/ca 140 kg) i en krafverksdamm. Den tyngst omtalade svenska mal är en mal från Mälaren eller sjön Båven, som visades upp i Eskilstuna år 1871. Den sägs ha vägt 180 kg samt ha varit 3,5 m lång.

 På spö har det i Sverige fångats mal på 60,1 kg. Jag talade med fiskaren Evert Rundblad från Borgholm strax efter han gjort fångsten vid Emsfors i Emån – på ett Tobydrag. Minns jag rätt så gjordes fångsten i anslutning till en våröringpremiär i ån år 1981.- Evert, som fiskade efter Emåns storöringar, var inte särskilt glad över fångsten, som hamnade under jord i hans trädgård.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera