SLU-MAX: – POSITIV UTVECKLING FÖR BLÅFENSTUNAN

DSC_0009

Blåfenstunan har verkligen tagit ton, så det hörts vida omkring för sportfiske och fisk(e)vård den senaste tiden. Bättre ambassadör för Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund är svår att finna. Och tveklöst, större finns inte.

   Förnämliga representanter är tillika killarna, som upptäckte fiskarnas närvaro, slog larm samt skickligt dokumenterat deras återkomst till gamla välkända vattenvidder. En av dessa vaksamma sportfiskare är författaren och krögaren Richard Waje i Marstrand, som med magnifika färgbilder förgyllt fisknärvaron.

 Jag hörde Richard två gånger bli intervjuad i Sveriges Radio i går om sitt möte med tonfiskarna i Måseskärsvattnen. Föredömligt ordade han fakta, både om mötet, om vikten av att skydda den unika fisken och om dess toppranking i sportfiskekretsar.

   Richard-intervjun i radions Studio Ett-program följdes upp med intervju med fiskeriekologen Max Cardinale på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) gällande tillståndet för blåfenstunan i haven. SLU är ett svenskt statligt universitet med ansvar för areella näringar. SLU lyder under näringsdepartementet.

 Max Cardinale menade att beståndets storlek inte alls kunde liknas med det tillstånd som existerade för 30-40 år sedan i blåfenstunavärlden. De senaste 15 åren har bestånden hunnit växa till sig och nya årskullar tagit vid. Det vet man främst genom bättre internationell beståndskontroll under senare år.

   Internationellt välkände Max Cardinale menade, att ett ökat bestånd av tonfisk i Medelhavet och Nordatlanten nu lockas av den goda tillgången på makrill i Skagerack. Varmare vatten kunde tillika vara en orsak, menade Max Cardinale.

 Det är WWF som en gång rödlistat blåfenstunan. Och den listningen var ok för 30 år sedan, men inte nu, sa Max. Cardinale uttalade klart att rödlistningen nu ses som felaktig.

 VAD HÄNDER NU?

 Lyssna på: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.