SLU-FORSKARE: FÖR MYCKET SÄL – FÖR LITE TORSK

IMG_2519

Det är enormt med säl och skarv i våra kustvatten. Vb-redaktören har aldrig under ca 65 års sportfiske längs bohuskusten sett så många av båda arterna som nu. Mängden bekräftas nu också i en HaV-rapport beställd av regeringen. Ur den är nedanstående saxat ur tidningen Bohusläningen.

” Rapporten visar att antalet sälar, oavsett art, har ökat i de svenska vattnen. Längs västkusten är knubbsälen flest till antalet, tillsammans med södra Östersjön. 2014 fanns det 6 642 stycken knubbsälar längs västkusten. Under den undersökta perioden, 2002-2014, har den årliga tillväxthastigheten i Skagerrak varit 8,9 procent.  Längs västkusten orsakade sälarna skador för de viktigaste arterna i svenska fisket till en summa på 48,8 miljoner under perioden 2006-2014, ett medelvärde på 5,4 miljoner per år. Detta kan jämföras med den hårt drabbade delen av södra Östersjön, där sälskadorna kostade närmare 136 miljoner under samma period.”

 Läs: http://bohuslaningen.se/nyheter/orust/1.3682909-salarna-okar-i-antalet

 För att råda bot mot sälens roffande av fisk i yrkesfiskarnas redskap har en särskild torskfälla konstruerats och testats längs sydkusten. Den är uppbyggd som en ryssja och är 90 meter lång. Huvudsyftet med redskapet är att sälen inte kommer åt fångsten i den – eftersom materialet är anpassat mot sälen. Se fällan: http://sverigesradio.se/vast/

 Yrkesfiskaren Glenn Frid från Karlshamn har använt den samt tror att konstruktionen åter kan utveckla torskfisket i Östersjön. Den är väldigt smart byggd, menar Frid.

 – Det är ingen idé att fiska med garn eller krok, sälen äter upp all fångst. Fångsterna med torskfällan har varierat – men jag tror på det här. Det tar några år att utveckla, säger redskapsutvecklaren Sven-Gunnar Lunneryd, forskare på Statens Lantbruksuniversitet (SLU).

 Strömstadsbon Lunneryd intevjuades i går även i radion. Kolla tisdagens Nyheter P4 Göteborg, kl.13.30. Intervjuaren i P4 Väst undrade om inte fällan kunde vara lika brukbar och skyddande i Västerhavet som i Östersjön. Svaret blev att att den dagen vi får tillbaks kusttorsken där måste denna typ av sälsäkert redskap användas. – Nu är det ingen idé, för där finns ingen kusttorsk längre, sa Lunneryd.

Om torskens rikedom i våra  kustnära vatten på 50-talet finner du i saxad text nedan. 

IMG_1987

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera