SKRUBBERVATTEN FÖRVÄRRAR VATTENMILJÖPROBLEMEN

Om de omfattande föroreningar i luft och vatten som utbyggnaden av Preems raffinaderi i bohuslänska Brofjorden ev. kan åstadkomma, berättade Vänerblänket i förra veckan.

 I dag pressinformerar IVL Svenska Miljöinstitutet om nästa års nya svavelregler samt deras ev. inverkan i atmosfären plus i vatten via skrubbervatten. Sistnämnda tvättar fartygsavgaserna med havsvatten, vilket sedan släpps tillbaka förorenat i havet. IVL skriver:

”Nästa år införs svavelkrav som tvingar all internationell sjöfart att minska utsläppen av svaveldioxid till luften.

– De nya svavelreglerna är viktiga för att minska sjöfartens påverkan på luftkvaliteten, men tyvärr fångar de inte upp konsekvenserna för havsmiljön. Om fartygen fortsätter att köra på smutsig bunkerolja kommer föroreningarna istället hamna i vattnet där det kan ge svåra konsekvenser för det marina ekosystemet, säger Hulda Winnes, projektledare och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.”

– När havsmiljön oavbrutet utsätts för skrubbervatten från nya fartyg blir den akuta effekten varaktig.Om vi tillåter tvättade avgaser att föras ner i havet lägger vi till ytterligare en källa av föroreningar till de marina ekosystemen, förutom alla de som redan existerar. Det stämmer dåligt med FN:s globala miljömål som säger att vi till 2025 ska förebygga och avsevärt minska alla slags föroreningar i havet, säger Kerstin Magnusson. marin ekotoxikolog på IVL.

 Läs mer: https://www.ivl.se/toppmeny/pressrum/pressmeddelanden/pressmeddelande—arkiv/2019-06-24-avgasrening-flyttar-fororeningar-fran-luft-till-vatten.html

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.