SKRÄPSTÄDNING RINGA VÄRDESATT I GÖTEBORGS STAD

Skräp nog för att fylla tre olympiska simbassänger dumpas varje år i Nordsjön. En kubikmeter avfall i timmen flyter iland längs med Bohusläns kust. Med knappa resurser kämpar Göteborgs strandstädare för att rädda skärgården.

   Park- och naturförvaltningens totala budget för storstädningen är 750 000 kronor per år, vilket kan jämföras med det belopp (75 milj. kr.) som avsatts till fällning och flytt av träd i anslutning till Västlänkens byggnation.

   Ovanstående kan du bl. a. läsa i GP som följt städjobbarna under några timmar.

 På tre timmar blev skräpskörden 25 fulla sopsäckar, åtta fiskelådor och en dunk med tio liter bensin. Se städjobbet via ett 18-sidigt bildreportage signerat Olof Ohlsson. Vidare kan du i texten, författad av Mia Holmberg Karlsson, läsa bl.a;

“Forskningsrapporterna om det marina skräpet är illavarslande. Plast i haven dödar en miljon fåglar och 100 000 däggdjur varje år. Stormfåglarna i Nordsjön har i genomsnitt 33 plastbitar i magen. Om 30 år är det mer plast än fisk i haven.

De alarmerande siffrorna är svåra att ta in. Vid landstigning på Galterös västsida blir det mer greppbart. Drivor med färgglada plastpartiklar ligger intrasslade i vass och tång på klipporna.

Göteborgs stad ansvarar för strandstädning från Tistlarna i söder och upp till Nordre älv. Städningen utförs från maj till september av två anställda – i år är det Marcus Sellström och kollegan Pontus Gjertsson. Under åtta sommarveckor får de även hjälp av sex feriearbetande ungdomar. Park- och naturförvaltningens totala budget för städningen är 750 000 kronor per år. Det kan jämföras exempelvis med de 75 miljoner som avsatts till att flytta och fälla träd i samband med byggnationen av Västlänken.

– Det hade ju varit fint med mer resurser. Hade vi bara varit några till så hade man kunnat göra så mycket mer. Vi kommer inte ens runt ett varv per säsong, säger Marcus Sellström och syftar på det vidsträckta område de ansvarar för att städa.”

 Se mer i ord och bild: http://www.gp.se/nyheter/göteborg/de-rensar-bort-skärgårdsplasten-1.4437948

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.