SKAGERACK – VÄRLDSBÄST PÅ MAKRILL

Makrillsäsongen är i gång. I alla fall utomskärs. Som kämpastark, fartfylld och uthållig i förhållande till sin storlek, är den vackra och torpedformade makrillen outstanding i vår svenska sportfiskevärld. Faktum är att i fiskfångst-litteraturen har jag globalt inte funnit större makrillar än de tre nedan nämnda, som Skagerackfångats och invägts, på godkända, krönta vågar.

 Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg att det var i september år 1998 som alla tiders officiellt tyngsta makrill i svenska vatten fångades. Den drogs under silltrålning, på ca 70 m djup väst Hätteberget utanför Marstrand av GG 683 Rön med Bo Kristensson som skeppare ombord.

Den 70 cm långa jättemakrillen vägdes på Naturhistoriska muséet i Göteborg på krönt våg – ca 35 timmar efter fångsten – till exakt 3,464 kg.

– Ombord har vi aldrig sett dess like i makrillskepnad, sa Bo när jag pratade med honom dagen efter fångsten.

 I norska Skagerackvatten har makrill av samma dimension fångats – på spö. Norska spörekordet lyder på 3,474 kg/71 cm. Den makrillen drogs via sluk (drag), en höstdag av Frank Johansen i Kragerövatten. Fisken registrerades till officiell vikt på krönt våg ett dygn efter fångsten. På privat våg sägs den ha vägt 3,7 kg sex timmar efter det att den bordades

 I sportfiskeSverige är 29 oktober 1995 en stor makrilldag. Det var nämligen denna dag som kungshamnsbon Jonas Linds svenska rekordmakrill på 3,074 kg drogs på häckla från turbåten Wadsö över Svaberget utanför Smögen.

 Som framgår är det på hösten som 3-kilosbjässarna fångats. – Ut och träna nu på dem, som till hösten ska nå den vikten. Roger Mohlin tillhör dem som redan börjat – men ännu inte fått makrill i den storlek som han sommar-metade i Pater Nostervattnen  häromåret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.