SE UPP! – DU KAN BLI SKALLSKADAD AV FLYGBLÄCKFISK PÅ VÄSTKUSTEN!

Det är inte bara stora hajar och gäddkrokodiler som fisksnacket på västkusten nu rör sig om. I dag har även bläckfisken – som är ett blötdjur –  satt spår. Om än inte kroppsligen.

   Bläckfisken är en färgstark och smakfull variant, som havsfiskare allt oftare får på kroken och som vissa även riktar sitt fiske mot. Aktuell bläckfisk är då den tioarmade kalmarvarianten av Loligosläktet.

   I dag kunde man dock höra på P4 Radio Göteborg att en udda variant dykt upp här – den flygande bläckfisken.

Den som krossat Atlanten har säkerligen sett den bläckfiskvarianten flyga mellan stora vågtoppar ute på oceanen. Men framöver kanske den dyker upp ur vågbergen även i vår flik av stora Atlanten. I sommar har den nämligen påträffats två gånger i svenska vatten. En gång i Kattegatt och en gång i Skagerack.

– Det finns gott om flygbläckfiskar i Nordostatlanten men i våra vatten är dom ovanliga, säger biologen Kennet Lundin, Naturhistoriska museet.

   Han har bara hört om en flygbläckfisk vid ett tillfälle tidigare. När det nu har upptäckts två tror han att det kan ha kommit in ett stim med flygbläckfiskar tack vare värmen i vattnet. 

– Flygbläckfisken kan bli meterlång samt flyga upp till 20 meter.  Det kan finnas risk för fiskare att man får en sådan i huvudet, säger Kennet Lundin i intervjun med Sverges Radio.

 Hör, se och läs: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6995554

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.