SE TUNAN FRÅN DANMARKSFÄRJAN!

Blåfenstunans tidiga uppdykande i våra vatten i år har extra hettat till fisk(e)snacket i sommarvärmen. Och inte har det blivit mindre, efter det att passagerare och besättning ombord på Stena Lines dagsturer från Göteborg till danska Fredrikshamn på Jylland, sägs ha sett tunan hoppa i färjans kursroute, just där Skagerack och Kattegatt förenas. 

Den synen var inte ovanlig för oss svenska havsfiskare som under sent 60-tal skulle till Skottland för att storrockafiska. Då var det från Englandsbåtarna vi såg tunan och mycket ofta i Skagenvattnen.

I den internationella sportfiskevärlden är det många som rankar blåfens-tunan som outstanding. Detta, då ”alla fiskars knung”  begåvats med alla de egenskaper, vi förknippar att ett mästerverk i fiskvärlden ska ha.

 Tunan är stor, snabb, stark, uthållig och elegant formskapad. Dessutom ytterst välsmakande. Förtjänstfullt har den för dessa attribut blivit uppmärk-sammad i årtusenden i olika kulturer.

 Men dess existens har trots detta, sedan mitten av förra seklet, hotats av starka kommersiella intressen utan skrupler. I svenska sportfiskekretsar har vi lika länge kämpat hårt för dess fortlevnad.

 Önskedrömmen att i finvädret och i forskningssyfte få vara behjälplig samt syna och ta spänntag med Jumbo Maguro i hemmavatten är nu uttalat mycket stor. Allt för att framöver internationellt kunna berika kunskapen om “vår” tunas omfattande havsvandringar.

 Som Vb-red. förmed-lade härom-dagen vill svenska forskare fortsätta märkningen av tonfisken i våra vatten. Kan berätta att när irländ-arna i början av detta sekel upplevde tunacome-backen där, forskningsmärkte man fisk tre år i rad.

 Läs Irish Sea Fisheries Board omfattande info om landets tunamärkning (bimNo,6,(2008). Vägledning,se: http://www.bim.ie/our-publications/

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.