RULLAMBASSADÖRER – STILL GOING STRONG

Från och till när man träffar på veteranfiskare så berättar de om vinds- och källarröjningar och att de då hittat mer än halvsekelgamla fiskeredskap, dels arvegods, dels egna inköpta.

– Snyggt förpackade, som bara den gläder, säger de.

   Oftast blir det lovord över de gamla prylarna. Åldern märks mest på tyngden i redskapen, säger man. Men den är inget störande. Med lite fett och olja i rullarna brukar det bli bra rotation på spolarna. – Rätt justerade, kastar de i klass med dagens.

 Inte sällan är det svensktillverkade rullar från 50-talet, som kommer på tal. Färgstarka och stryktåliga rullar från ABU, Arjon och Victory, som då gjorde succé under fiskefängen runt om i världen. Och som globalt i fiskefighter, fortfarande är still going strong.

  Jag minns från 1960-talet hur ABU-representanter framgångsrikt drog tungviktiga slätrockor i skotska havsfisketävlingar med Ambassadeur 6000.

 

 Ett annat Ambassadeur-fiskafänge, under samma årtionde, som imponerande satte 6000-rullen i fokus var, när ABU-ägarna Göte och Lennart Borgström betvingade snabbrusande och hoppglada spjutfiskar med den i Florida.

 Jag har hittat och illustrerar med en gammal bild, visande glada ABU-ägare med fisk och kamputrustningen från deras USA-fiske.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.