RÖTT OCH BLÅTT I SIKTE?

Det har undrats om det nu är idé att dra till västkusten med egen båt för att skåda blåfenad tonfisk och bläckfisk.

 Svaret är: hittills (em 8/7) har jag inte hört att någon sett ”alla fiskars konung” i våra vatten i år. Ej heller att vobblerkrokad bläckfisk i fartfylld tillvaro – se bild nedan – satt färg på vattnet.

Dock, enligt gammal tunahistorik, brukar fiskmajestätet hoppfullt blotta sig här i medio av juli samt försvinna i början av november. Detsamma kan sägas om vår storögda och färgstarka Loligo-variant.

 Tunans familjefrände den atlantiska makrillen är dock närvarande nu, både inom- och utomskärs, i V-regionens salta sida. Och där når den världsrekordformat – vikt över 3 kg.

Den svenska makrillrekordfisken om 3,074 kg är fångad över bohuslänska Svaberget från turfiskebåt.

 Så dra till vår salta atlantflikkust med lätt sportfiskeutrustning och du har chansen att matcha en outstanding liten fiskfighter. I sitt kampbeteende helt påminnande om släktingen blåfenstunan. Och detta på alla nivåer i vattnet.

 Men det är långtifrån enbart (bläck)fisk som gjort bohuskusten berömd och anledning att hemsöka. Minns, att tv-­bolagsjätten CNN för en handfull år sedan rankade den naturrika bohuskusten, som det sjunde vackraste ”vildmarksområdet” i världen.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.