RISKFYLLD LIVSTILLVARO LÄNGS VISKAN

Under flera tiotals år, i mitten på förra seklet, släppte textilindustrier i Borås ut mängder med gifter i ån Viskan med förödande verkan på liv och livsmiljöer i den laxfiskförande ån.

 

I åns bottensediment ligger nu stora mängder zink, krom och kvicksilver, men även miljögifter som dieldrin och dioxiner. Detta har konstaterat efter 20 år av utredningar, enl. P4 Sjuhärad

 Borås stad har nu ansökt om pengar hos Naturvårdsverket för avslutande utredningar inför en kommande sanering, som kan komma att kosta mellan 100 och 500 miljoner kronor. 

 

 Ökad risk för höga flöden som riskerar att riva upp gifterna ur bottensedimenten och sprida dem, gör att det är bråttom att komma igång med sanering. 

– Det är bråttom redan nu, för ett stort flöde kan ju komma när som helst. Risken ökar ju med klimatförändringarna. Det är inte frågan om OM det kommer att hända, utan NÄR, säger Siv Hansson, handläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. 

       Tänka SNABBT, bör man nu göra i många av vårt lands samhällen, där      ointresse och senfärdighet rörande vår miljö länge fått regera. 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.