RADIONS ”NATURMORGON” FOKUSERADE PÅ UNIKT IDEFJORDSLIV


I radions NATURMORGON blev vi igår lördag (24/8) påminda om att liv och livsmiljöer succesivt kan återhämta sig även där miljön till synes varit utdöd.

 Naturmorgon sände från bohuslänska Krokstrand i Idefjorden. Sistnämnda är gränsfjord i V-regionen mellan Sverige och Norge i Bohuslän.

Under senare hälften av förra seklet blev den en gång fiskrika, bl.a. laxfiskförande fjorden, mycket omtalad för att vara i det närmaste steril, främst beroende på omfattande norska industriutsläpp. Spåren efter industrin och människans framfart blev särskilt märkbar i bottenfaunan där slam med gift lagrade sig. 

   Enligt NATURMORGON är fjorden på gång att miljömässigt delvis åter-hämta sig samt ånyo få popularitet som mångsidigt rekreationsområde. På tal kom flora och fauna både över och under ytan, bl a udda blommor, fjärilar, snäckor och bläckfisk.

 Dykarna Mats Larsson och Michael Lundin berättade om att dyka i en fjord där det är ständig natt. Det är nämligen så att sötare och grumligare vatten ligger som ett mörkt lock på fjorden, berättade dykarna. Det gör att i det salta vattnet under locket kan nattaktiva organismer vara igång även på dagen, ex bläckfisk.

 NATURMORGON, se: https://sverigesradio.se/naturmorgon

 Förhoppningsvis kan de positiva erfarenheterna från Idefjords-restaureringen nu leda till efterlysta myndighetsaktiviteter, så att mycket behövlig pånyttfödelse av bl. a fiskliv i andra bohusfjordar blir högaktuell.

– Detta så att den bohuslänska skärgårdsmiljön även under ytan kan bli världsberömd av CNN.

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.