POSITIVA ÄLVTECKEN PÅ ÅTERKOMST AV STORVÄXTA SILLARTER – UPPDATERAD!

Om halländska Ätrans positiva comeback i fisksammanhang, berikar oss i dag ekologikonsulenten Ingemar Alenäs, när han berättar att en MAJFISK låtit fokusera sig framför älvens filmkamera. Ingemar skriver bl a på sin sajt:

” Hertingprojektet har haft stora positiva effekter på bestånden av lax, havsöring, havsnejonöga och Europeisk ål. Tänk att vi nu också  ca 75 år efter det att Hertingforsen torrlades återigen kan se att majfisken vandrar i forsen! Tänk att vi har fått tillbaka denna unika fors mitt i centrala Falkenberg. ”

 Mer info, se: https://ingemar.alenas.se/?p=5613

 Majfiskens nära släkting STAK-SILLEN är även den en storväxt sillart. Från och till händer det att sportfiskare fångar den, särskilt i sillfiskesammanhang. Vinter som sommar. De båda arterna är lätt att förväxla. Enligt Nationalnyckeln över strålfeniga fiskar kännetecknas staksillen av en rad mörka fläckar längs kroppsidan. Om detta sägs inget i identifieringen av majfisk.  Nationalnyckeln uppger även att det i Ätran fångades en majfisk år 2011 samt att det i Vänern fångats en maj-fisk år 1997 som finns bevarad.  Kan det vara så att Kal von Aspens Älgö-fjordfångade sill i bild är en majfisk?

 Såväl majfisk som staksill är fredade och ska omedelbart returneras om de fångas.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.