POPULÄRA SPORTFISKAR INNEHÅLLER MYCKET MILJÖGIFTER

Europeiska livsmedelssäker-hetsmyndigheten skärper sin bedömning av hur mycket dioxiner och PCB man kan få i sig utan risk för hälsan, informerar Sveriges Radio.

   En allt större del av svenskarna ligger nu över det så kallade ”tolerabla veckointaget”.

Svenska Livsmedelsverket kommer nu att se över sina konsumentråd efter att EU skärpt bedömningen kring miljögifterna dioxin och PCB.

 

Nämnda miljögifter finns framförallt i strömming och vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Högaktuella fiskar nu som spöfångster.

Barn, ungdomar, kvinnor i fertil ålder samt gravida och ammande bör inte äta aktuella fiskar mer än två till tre gånger om året. Övriga rekommenderas att inte äta den mer än en gång i veckan. Unga män kan bli en ny riskgrupp, som i större utsträckning bör undvika vissa fiskar.

Läs: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=7095180

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.