PÅ STORA DJUP RULLAR HAVSFISKET NU SNABBT VIDARE

Att intresset för havsfisket stort fortlever har varit lätt konstatera under gången vecka med uppmärksammade Skagerackfångster av bl a håkäring och hälleflundra. Tillspetsat kan vi säga att det gamla internationella talesättet; ”på en fisk nära ytan går det tio på djupet” har bekräftats.

 Tungviktshavsfisket har numera amerikansk ”long-range fishingstyle” över sig. Det sker oftast 20-40 nm från kusten och mestadels med privat- eller turfiskebåtar som gör 20-30 knop. Tillika är det stor skillnad på redskapen förr och nu, främst på rullfronten.

   Fiskar du på flera hundra meters djup är det minst sagt tröttsamt att ta upp beteskroken för att kolla om agnet är kvar efter ett misstänkt hugg. Underlättande lösning har blivit elrullar för betesupptagning och kollning.

 Inte oväntat har det i helgen varit mycket snack om elrullar, vilket i går särskilt märktes i Fladen Stores butik i Björlanda i Göteborg. Robban Hellberg fick där, för såväl rutinerade havsfiskare som nyfikna sportfiskare i allmänhet, gång på gång visa upp Team Navia/Lowrance elrulle och båtlagets tackeluppsättning.

   Robban hade tillika fått hem ett första ex av Fladens senaste större elrulle. I bild syns storfiskchampen Björlanda-Nilsson, känna på den nya elrullen, förmodligen med tankar på att bl. a. fånga ”äkta fiskar” av den kaliber han syns i bild med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Fladen var på 70-talet pionjärer inom det tungviktiga svenska havsfisket när man då importerade högklassiga salta utrustningar från bl.a. världsberömda Fin Nor och Penn. Via elrullar har man nu åter gått i bräschen inom havsfisket.

   Det ska genast åter sägas, att rullen inte är elinkopplad när du kämpar med en krokad fisk, vare sig detta äger rum utmed botten eller i det fria vattnet. Fisken fightar och pumpar du manuellt på traditionellt vis, vanligen med spöbutten i ditt spöbälte.

   Den stora fördelen är som nämnts, när du ska skifta agn och mäska. Med elrullen tar du hem 180 m lina per minut. På tre minuter hämtar du följaktligen hem linan från mer än 500 m djup.

  Tilläggas bör, sa Robban gott skrattande: – Fortfarande kommer de flesta båtägare så här års in här, för att uppdatera sin handmeta eller gamla spöutrustning för det mindre upphetsande –  men förbaskat roliga – sociala makrillfisket kloss till bohusbergen.

 

 

 Läs mer på mångsidigt fiskeskickliga Team Navia/Lowrance mycket informativa websajt om strategier och redskap i deras framgångsrika djuphavsfiske.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.