PÅ HUGGET FÖR MAKRILLFISKE

På västfronten är makrillen just nu den mest efterfrågade fisken. Mest undras det i bryggsnacket, i vilken omfattning den finns inomskärs.  Makrillens där ofta lättillgängliga och miljöattraktiva tillhåll har sommartid alltid varit populära fiskeplatser där unga och gamla, oavsett kön tätt båtflockat sig. Och detta, såväl i klassiska bohusekor som moderna glasfiberbåtar.

Makrillen kan ibland vara nyckfull och svårflirtad att få på kroken, varför spötoppen nogsamt bör beaktas. Men en kroknitad makrills pilsnabba rusningar, tvärnitar och snabba vändningar är på lätta redskap, oefterhärmliga i den svenska fiskfaunan. Detta ska ställas i relation till fiskens storlek. Vad som även i hög grad uppskattas är dess skönhet och smakfullhet.

På försommaren är det mest vanligt att makrillen i sitt ytnära – ibland blottläggande tillhåll – kastas eller dörjas/trollas efter. Längre fram på sommaren när den uppträder på alla vattendjupsnivåer blir häckle- och metfisket allt vanligare.

Lämpligt allroundspö, för både trolling-, kast- och vertikalfiske, har jigg/jerking-beteckning plus info om längd och lämplig viktbelastning.

För AB i Göteborgskt makrillfiske gäller nu Arendalsvarvet (landfiske) samt Björlanda/Björköfjorden (båtfiske).

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.