OUTSTANDING FISKSHOW I SVERIGE

Fiskejournalen visar nu ett mäktigt filmklipp där en vithaj blottar sin imponerande skapelse för ett par australiensiska sportfiskare intill deras båt.

 Se: https://www.fiskejournalen.se/se-nar-vithajen-forfoljer-fiskarnas-bat-i-hopp-om-mat/

 Parallellupplevelse till denna hajshow upplevde vi sportfiskare i svenska vatten för ett halvsekel sedan. I backspegeln på ett långt fiskareliv är synupplevelserna från forna brugd- och blåfenstunariket Pater Noster – sommaren 1964 – outstanding i mina Västerhavsupplevelser.

   Våra svenska jättehajar var mycket nyfikna på våra 5-7 m långa båtar samt simmade ibland efter eller vid sidan av dem. Vissa hajar var betydligt större än båtarna.

 Vi fyra sportfiskare – Olof Johansson, Gert Nilsmark, Gunnar Gillberg och Vb-red. – såg även fiskarna hoppa högt ovan vattenytan flera gånger under en och samma dag samt under dån och vattenkaskader åter hamna i sitt rätta element. 

Med våra samtida kameror mäktade vi aldrig med att föreviga de stora hajarnas agerande över och under ytan. Den tecknade Fj-illustrationen ovan får visa hur tillvaron kunde gestalta sig för Olof och mig i min 5,5 m träskeppsjigg.

   Den gråbruna färgen och de stora, långa gälspringorna, övertygade oss om att det var den planktonätande brugden, som var vårt följe. Av storleken på hajarna kunde vi sedan läsa oss fram till att vårt sällskap var bjässar på flera ton.

 Brugden eller breidaren, som den kallades i Bohuslän blev under 60- och 70-talen allt sällsyntare längs bohuskusten. Den troliga orsaken var harpun-ering och bifångst av hajen på skilda håll i Nordostatlanten. Hajleveroljan togs tillvara både till lampors sken och medicinskt bruk.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.