ÖSTERSJÖN – BARA ETT DELHAV I ÖSTERSJÖREGIONEN (FOTOUPPDATERAD)

Enbart benämningen Östersjön är ibland förvirrande när fiskfångstrapporter ges. Här ett försök till kartläggning med hänvisningar.

 Korrekt är Östersjön enbart ett delområde – namnsatt till Egentliga Östersjön – i den omfattande vattenvidd som internationellt kallas för The Baltic Sea. I Sverige kallas sistnämnda vanligtvis för Östersjöregionen, omfattande flera havsområden (Bottniska viken, Finska viken, Rigabukten och Egentliga Östersjön).

Totalt är detta innanhavsområde (Östersjöregionen) cirka 413 000 kvadratkilometer stort med bräckt vatten och mixat fiskbestånd. Maxdjup 459 m. Medeldjup 55 m. Egentliga Östersjön om 228 000 kvadratkilo-meter är den del i regionen som sträck-er sig från södra Ålands Hav till de danska sunden.  OBS! Norra Ålands Hav, Finska Viken och Riga-bukten ingår inte i Egentliga Östersjön.

 Gränsen i väster för Egentliga Öster-sjön till de danska vattnen går enligt SMHI på samma ställen som broarna över stora och lilla Bält och Öresund. 

 Sveriges Nationalatlas (SNA) delar upp Egent-liga Östersjön i Norra Östersjön, Centrala Östersjön, Södra Öster-sjön och Gdańsk-bukten. Södra Östersjön är den sydligaste delen av Öster-sjön, det vill säga vattnen syd om Skåne och Blek-inge, mellan Öresund och Kalmarsund.

Den mixade gädd- och torskfångsten härrör från ett fiskafänge släktingen och blekingebon Bengt Bengtsson och jag hade utanför Listerlandet i Blekinge på tidigt 60-tal. Mycket glad i dag att jag då dokumenterade Östersjöblandfångst-en.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.