OSLOFJORDTORSKEN PÅ VÄG FÖRSVINNA.

TT informerar idag att torskutrotning är på gång även på norska sidan av gränsen mot Sverige. Nyhetsbyrån skriver:

”Torskbeståndet i Oslofjorden är hotat. För att bygga upp beståndet igen har ett fiskeförbud på torsk införts från Telemark till svenska gränsen.”

På svenska kusten, söder om Oslofjorden, är torskbeståndet i det närmaste ut-rotat. Spöfångsten i bild med 15-20-kilos fiskar gjordes på tidigt 60-tal i Koster/Väderövattnen i norra Bohuslän. 

Den fortlöpande bristfälliga myndighetsförvaltning, med försvinnande bottenfiskbestånd som resultat, har vi sportfiskare i decennier informerat våra fiskebeslutsfattare om.

Men några märkbara, positiva insatser/åtgärder från makthavarnas sida, som förbättrat fisklivet under ytan har inte förmärkts. Snarare tvärtom, när det gäller fiskbeståndens närvaro. Häromdagen kom också nedanstående info från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU):

”Ovanligt många fiskar söker sig bort från Bohuskusten i västra Sverige och läget är nu allvarligt för många arter i området. För några av de viktigare arterna som torsk, vitling och kolja är det bland de lägsta nivåerna vi sett, säger Joakim Hjelm, chef för SLU:s havsfiskelaboratorium i Lysekil.”

  

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.