ORD ATT MINNAS VALÅRET 2018

Det är utmärkt att våra politiker inför valet i höst i olika medier blir påminda om att bara politik kan rädda haven samt att deras uttalade löften är något som de också ska förverkliga via beslut och åtgärder. Och detta i tid innan saker och ting inom aktuellt område förvärras för liv och livsmiljöer såväl ute som inne.

   Passiviteten att effektfullt miljöåtgärda, i det våra politiker kallar för välfärdstaten, har varit mycket påtaglig de senaste decennierna, vilket specifikt märkts i fiskmiljöfrågor i V-regionen.

 På världshavsdagen den 8 juni satte en trio välkända svenska miljökämpar (Rebecka Le Moine, Carl Schlyter, Christer Borg) havsproblemen i fokus via en ledare i DALA DEMOKRATEN. Man gjorde det bl a med orden:

”Mer måste göras för att få tillbaka livet i våra hav, och det största ansvaret ligger inte på konsumenterna, utan på politikerna. Idag överfiskar vi 80 % av världens fiskbestånd, och 90 % av de stora fiskarna har vi redan fiskat slut på.

  Det finns saker som måste förbjudas, för det finns en gräns för vad våra ekosystem klarar av.

  Det ska inte finnas en tillåten marknad för den som utarmar och förgiftar våra hav. Politiker måste ta ett mycket större ansvar, och faktiskt våga vara något annat än den trevliga lösningsinriktade medlaren som alltid hittar ett grönt alternativ, utan att be någon förändra en enda bekväm vana, allra minst industrins vana att få skövla naturen så som det passar deras ekonomiska intressen.

  Våra hav klarar inte av att anpassa sig efter industrin, och en grön politik handlar inte om att hitta gröna lösningar för alla.”

  Mer info: https://www.dalademokraten.se/artikel/opinion/ledare/bara-politik-kan-radda-haven-det-skriver-tre-miljokampar-pa-varldshavsdagen

 Det finns uppenbarligen en gräns, både för vad våra ekosystem och sunt förnuft bland beslutsfattare klarar av.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.