OM TUNAKÄK OCH MÄSTERFILMNING.

Det har varit en hel del snack i storviltfiskekretsarna om vad den nu rikligt förekommande tonfisken äter här. Givetvis har makrill, näbbgädda och bläckfisk varit aktuella. Idag torsdag fick jag i Björlandahamnen höra av dagens fiskare att man sett dem jaga tobis i storlek 30-40 cm.

   Blev givetvis fundersam över detta, då jag aldrig läst/hört om tobis som tonfiskföda. Tog dock för givet att killarna visste vad de sett. Det var först när jag i kväll pratade med konservatorn om detta, som andra tankar väcktes.

   Konservatorn sa direkt: – Tror du inte det var Saurus (makrillgäddor) de jagade? Det var ju Saurus tonfisken ytjagade när vi var på Irland!

   Och utan att ha varit med ombord idag tror jag nu att det var makrillgäddor tonfisken jagade även här. Förväxling i hast med tobiskungen – som kan nå 35 cm – är för den som inte tidigare sett makrillgäddor i ytflykt, inte märklig. 

   I fälthandboken “Havsfisk och Fiske” sägs det bl a att makrillgäddan är en oceanisk, pelagisk näbbgäddelik fisk – max 50 cm – som lever nära ytan i stora stim, bl a sommartid i våra nordliga vatten. Det sägs vidare: ”Makrillgäddan gör ofta lufthopp när den är förföljd av tonfisk eller andra rovfiskar.”

 

 

 I engelsk facklitteratur ”The Fishes of the British Isles & N.W.Europe” anges i stort samma fakta. Ur sistnämnda bok har jag hämtat ovan- och sidbild över makrillgäd-da och dess utbrednings-område.

 

 

 PINK LADY-teamet är inte bara urstyva fiskare. Deras hantering/placering av filmkamera på utriggare för att informera om action ombord, när tuna krokats, är ”Oscars-nominering” värd.

 Kolla in torsdagens UNIKA SUPERFILM från fajten och lagarbetet för(e) märkningen. Se även Lars-Göran Fredrikssons suveräna bilder från torsdagens fiske. Film och foto säger en hel del om de starka synintryck och upplevelser tonfisken stått för i våra vatten.  Se: https://www.facebook.com/groups/176080372499311/?ref=direct

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.