OM JÄTTEREGNBÅGAR OCH KUSTFISKE

Nicka Hellenbergs suveräna gotländska fiskefångst på Svenskt Fiskes omslag (Nr 1/2013) illustrerar väl aktuella samtalsämnen nu, nämligen regnbåge och kustfiske.

Det ytterst sällsynta i Nickas fiske var fisken, en förrymd regnbåge, som i sin vilda tillvaro i Östersjön praktfullt vuxit till sig och vägde närmare 7 kg. Verkligen en beundransvärd, udda och i rättan tid (jul) färgstark kustfiskefångst.

 Regnbågsfisket som det nu annars snackas om, är i stort put and take-fiske, vilket för många där, innebär såväl flug- som spinn/haspelfiske.

I kustfisket har jag inte nu hört något om regnbågefångst här. Mest handlar det om udda arter som ryggstrimmig pelamid och havsabborre plus Vätternkustfiske efter olika laxfiskar.

 Häromdagen berättade Vb-red. att svenska spöfiskare nu flyr till Danmark för att kustfiska havsöring. Men med den regnbågsfiskeinfo, som i dag figurerar på olika sajter kan nog även danska put and take-vatten bli aktuella.

 Danska sportfisketidningen Fisk & Fri berättar nämligen att i danska Vesthimmerlands Put & Take-vatten på Nordjylland flugspöfångades i lördags en regnbåge på tungviktiga 16,25 kg. Det ska genast sägas, att fisken var uppodlad till en vikt om 17 kg och som sådan släpptes ut i Vesthimmerlandsvattenet.

 Se ord och bild : https://m.facebook.com/VesthimmerlandsPutandTake/

 Det talas om ansökan för europarekord. Jag är dock tveksam till, om fisk uppodlad till rekordvikt och därefter utsläppt i ett Put & Take-vatten, kan bli godkänd som officiell rekordfisk.

 I världsomspännande IGFAs rekordtabell finns det fem regnbågar i olika linklasser över 16,25 kg. Tungviktaren om 21,77 kg är som övriga rekordbjässar uppväxta och fångade i den kanadensiska Diefenbakersjön. Denna är en väldig flodfördämningsreservoar (225 km lång) skapad 1967 av två floder i södra delstaten Saskatchewan.

 När, var och hur du får kustfiske nu och vidare i vinter, se: https://www.havochvatten.se/hav/fiske–fritid/sport–och-fritidsfiske/fiskeregler/fredningstider-i-skagerrak-kattegatt-och-ostersjon.html

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.