NOBBEN AV MARK – OCH MILJÖÖVERDOMSTOLEN FÖR VINDKRAFTPARK I HAKE FJORD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Häromdagen skrev Vb om fortsatta planer på en eventuell vindkraftpark i Hake fjord i Göta älvs mynningsområde samt befarad miljöförstöring via spridning av giftiga muddermassor. Området är populärt bland sportfiskare, inte minst för sill- och öringförekomsten där. Sportfiskare kallade då bl.a. vindkraftverken för ”skräp”, skymmande havsutsikten från sportfiskeplatserna på Arendal.

 Det är Göteborg Energi som velat bygga vindkraftparken, men fick förra året avslag av Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Man överklagade då till högre instans, men har nu fått besked att Mark- och miljööverdomstolen inte tar upp ärendet om Hake fjord.

 Göteborgs-Posten skriver bl. a. att omsorg om miljön var ett tungt vägande skäl till att Mark- och miljödomstolen avslog ansökan om att anlägga vindkraftparken. Vidare befarade överdomstolen att riksintresset för sjöfart och friluftslivet skulle påverkas av parken.

– Oerhörda mängder miljögifter som ligger lagrade i bottensedimenten skulle spridas ut vid en borrning för vindkraftverken. Dessutom skulle 15 vindkraftverk skärma av skärgården så det blir svårare att utöva friluftsliv, säger Sven Simonson, ordf. i Göteborgs Kultur- och Miljöarv till SVT:s regionala nyhetsprogram.

Läs mer: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2686792-kampen-over-om-vindkraftspark-i-hake-fjord

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera