MUSSELDÖDEN I TEÅKERSÄLVEN UTREDS EJ

 Om den stora betydelsen av biotopvård i bäckar och älvar, med mycken erfarenhet hämtad från flöden i västra Värmland, skriver Bente Gran i samarbete med Kjell Qvarnström i lärorika boken ”BEVARA ÖRINGEN”.

   I denna berättas bl a att flodpärlmusslan är beroende av öringen för att fortplanta sig. Förorenas ett vattendrag eller försvinner öringen från det, drabbas också flodpärlmusslan.

  Sannolikt har flera faktorer bidragit till att tusentals individer av den hotade flodpärlmusslan i dalsländska Teåkersälven nu har dött, skriver Sportfiskarna.

 Sportfiskarnas biolog Niklas Wengström, en av landets främsta experter på flodpärlmussla var genom sitt arbete på Sportfiskarna med om att göra den dystra upptäckten att omkring halva beståndet, uppemot 30 000 musslor, kan ha dött i Teåkersälven. Upptäckten skedde vid en inventering inför en planerad flytt av flodpärlmusslor till en sträcka längre uppströms i älven. Vidare skriver Sportfiskarna:

 En anmälan om miljöbrott har lämnats in men enligt beslut från Åklagarmyndigheten, Nationella avdelningen i Göteborg, kommer inte ens förundersökningen inledas eftersom det var ”uppenbart att brottet inte går att utreda”.– Tyvärr blir nog det här ännu ett bevis på att vi idag inte ens klarar att skydda ett väldokumenterat bestånd av en rödlistad art. Teåkersälven har Västra Götalands läns största bestånd av flodpärlmussla men skyddet av musslorna och deras livsmiljö fungerar helt enkelt inte, konstaterar Niklas Wengström.

Se: http://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/5960

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.