MÅNGA TAGGADE PÅ NORSKT FORSKNINGSFISKE EFTER BLÅFENSTUNAN.

Det är många som gläder sig åt, att även Norge nu satsar på deltagande i den nordiska tonfiskmärkningen och forskningen som sker via spöfångst. Svenska och danska båtlag som deltog i fjolårets framgångsrika tunatagging project i Skagerack har anmält sitt deltagareintresse för den norska märkningen.

 Särskilt intressant är att märkningen kommer att ske på norska Vestlandet. Man tror nämligen att tunaförekomsten där i huvudsak kan ha sitt ursprung i den tunastam som leker i Mexikanska Gulfen.

 Under 1900-talets första hälft förstod forskare, via okända krokar – som inte fanns i Norge –  men som satt i käften på fångade tunor utanför norska Vestlandet, att fisken genomfört långa havsvandringar. De främmande krokarna kunde härledas till fisket i Mexikanska Gulfen där fisken lekte under tidig vår. 

 Efter leken gjorde den Gulf-lekande tunan en näringsvandring utmed den nordamerikanska ostkusten upp mot New Foundlandsvattnen. En del fortsatte dock sin vandring över Atlanten och hamnade i nordiska vatten. En utanför Bahamas märkt tonfisk fångades t ex  utanför norska Vestlandet 50 dagar senare. Den hade på denna korta tid gjort en transocean simning på över 4000 sjömil.

 Mig veterligen så har det inte namngetts någon norsk utgångshamn på Vestlandet. I taggade svenska tunakretsar så har det bl a gissats på Bergen, Bömlo och Ålesund. Det väntas med stor spänning på omfattande norsk info om deras intressanta forskningssatsning.

Läs mer: https://www.hi.no/hi/nyheter/2018/mars/storjemerking

 Minns jag rätt så var det en engelsman som för ca 90 år sedan spöfångade den första tonfisken i Trondheimsfjorden.

 Tunataggingmärkningen ovan är från armen på en av de Fladenskjortor som togs fram i den svenska satsningen i höstas. Redan sägs prylar från pionjärfisket vara efterfrågade i samlarkretsar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.