MAKRILLEN KRAFTIGT YRKESÖVERFISKAD I NORDOSTATLANTEN.

 Beståndet av makrill i Nordostatlanten har – enligt forskarberäkningar – minskat med över 40 procent sedan 2011. Makrillfisket är inte längre hållbart, enligt kraven från organisationen Marine Stewardship Council (MSC).

– Man har under en väldigt lång tid fiskat över de vetenskapliga råden. De vetenskapliga råden uppmanar nu till minskning av kvoter på 68 procent, säger programdirektör Minna Epps på MSC.

 

 

Att den stora makrillen – typ  Christer Mattsson visar i bild – kraftigt minskat i mängd i kustnära fjordvatten under senare år har varit mycket klart uttalat bland bohuskustens sportfiskare.

Nu är denna hemska sanning även bekräftad från vetenskapshåll, enligt SR Ekot i morse.

 

 

 För att återfå MSC-märkningen för makrill måste EU, Norge, Island och Färöarna inom 90 dagar enas om en plan för hur man ska minska makrillfisket till hållbara nivåer.

 Radions STUDIO ETT sägs särskilt i eftermiddag belysa det nu icke längre hållbara yrkesfisket efter makrill.

Kan anta att den kraftfulla decimeringen av den strongaste sportfisk vi har,  i förhållandena till storlek,  blir aktuell i morgon under ”Sportfiskets Dag” på Båtmässan i Göteborg. Se: https://batmassan.se/scenprogram/?program_topic=14&program_date=20190209#program

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.