LURA TORSKEN TILL GAPFLABB!

Illustrationen ovan med text stod att läsa i tdningen Arbetet i början av 80-talet. Skribenten och sportfiskaren Rauli Säntti berättar i denna, att det är vi sportfiskare som hos redskapshandlarna nappar på färggranna pilkar, medan torsken bara skrattar åt våra försök att bedra dem med våra pilkar.

   Med tanke på det ringa torskbestånd vi nu har, kan man tillspetsat befara att torskfiskarna i Västerhavet skrattat ihjäl sig. Allvarligt talat, hörde senast igår från flitiga havsfiskare att det allmänt klagas på torskens bristande existens/huggvillighet även över vrak här.

   Minns från förr, när man så här års fick torsk, så var det direkt efter lektiden i dissekerade torskmagar mest ”gör” i dessa. Det tog man som tecken på att i kosten ingick mycket mjukkäk, typ maskar.

   Jag hittade i den gamla fiskelådan en dåtida mask som det lönade sig att presentera såväl för öring som torsk. Så iväg till din handlare och skaffa en uppsättning olika maskar och se om torskarna då fastnar i ett gapflabb.

I Norge skrattar inte torskarna åt pilkarna nu. Där gapar man över dem. Det fick norska May Liza Johansen belägg för i den påsksatsning hon gjorde utanför Ålesund på Vestlandet. På 70 meters djup fick hennes 500 grams Søvik Røst-pilk en brysk uppvaktning av en 30.5 kilos torsk Se imponerande bild via http://www.fiskejournalen.se/megatorsk-fran-alesund/

 PS!PS! I bildtexten ovan anges jag som medförfattare till boken ”Sportfiske i havet”. Det är smickrande, men i ärlighetens namn är Olof Johansson ensam författare till denna suveränt banbrytande bok om sportfiske i havet – i när och fjärran vatten – såsom det gestaltade sig för ett halvsekel sedan.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.