LURA FISK OCH BLÅST – STRANDFISKA!

IMG_0240Denna för småbåtsfisket blåsiga sommar har det några gånger undrats över strandfiskeplatser i Vänern. VB-red. måste erkänna att han numera är dåligt uppdaterad i frågan, men vid förfrågan fått till svar att de platser som en gång nämndes i Vb mestadels fortfarande är gångbara.

 Främst behjälplig när det gällde att få fram de nämnda var värmlänningen Per Stjernlöf. Per var då verksam, bl a som internationell marknadsförare av Vänerns fiskevärld – främst värmlandsregionen – med tillflöden.

 Jag illustrerar med kartan nedan,  som vid sekelskiftet var aktuell. Börjar vi i sydväst, strax norr om Vänersborg och följer gulmarkeringarna norröver runt sjön så inledde vi svingandet vid Ursand/Grönvik. Gällö udde. Dalbergså och Hjortens udde var sedan aktuella innan vi fortsatte vid Köpmannebro, ”Åmål”, Duse udde. På Värmlandsnäs var (Näshuvudet, Gaperhult, Mässvikssundet, Liljedal, Bockstensviken/Grimbråten, Risnäsudde) aktuella. På sjöns nordsida snackades det om Skutberget, Hammarö sydspets, Arnöns sydspets, och Kristinehamn (Baggerud, Revsand,Vålön, Kalvön, Sibberön, Possön). Drar man sedan söderut så kolla vid Kils udde, Brommö sund, Hällekis, Hindens rev, Friel/Prästeklint, Hallesnipen.

IMG_5058

 Strandfiskeplatserna blir mångdubbelt fler om man har tillgång till en liten båt ock kan mellan vindbyarna göra strandhugg på sjöns totalt 22 000 holmar och skär.

 

 Ett sjökort är givetvis ett stort plus även i kursläggandet av strandfisket. Det avslöjar topografin samt var djupt vatten finns intill land. Strömsatta platser och kullerstensstränder brukar vara vassa tillhåll för lax och öring. Spigg, nors och siklöja är beroende på tillgång, mestadels “dagens rätt” i rovfiskvärlden.

Följaktligen kan gamla goa 80-talsvobbler som de nedan – Rapala, Killer och Päijänne – vara smakfulla i den mångsidigt miljörika sjön och dess sköna omgivningar.

 Kolla ALLTID via länsstyrelse, aktuella fredningsområden och fredningstider. De varierar och kan ha ändrats från ett år till ett annat.

IMG_5006

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.