KUSTBEVAKNINGEN: – LYCKAT OLJESANERINGSARBETE UTANFÖR BOHUSKUSTEN – UPPDATERING!

Oron i bekantskapskretsen har varit mycket stor, att oljeutsläppen i Skagerack nu ska nå våra nu ytterst känsliga kustnaturområden samt där ställa till med omfattande livsförödelse både över och under ytan. Dock tycks orosmolnen nu visa upp en ljusare sida, hörs från myndighetshåll.

Hittills har svensk och dansk kustbevakning samlat upp tusentals liter tjockolja från det utsläpp som skedde natten mot lördag på danskt vatten, när ett handelsfartyg tankade bränsle.  

Kustbevakningen sa i går, att man med hjälp av helikopterspaning, fått en klarare bild av oljeutsläppet utanför Bohuskusten.

– Risken för att oljan ska slå på land har minskat men faran är inte över, säger Filip Lundgren, räddningsledare på Kustbevakningen . Vi kommer att fortsätta saneringsarbetet och övervakningen från luften under kvällen och morgondagen, säger Lundgren.

Det finns i nuläget inga rapporter om att olja ska ha spolats upp på land. Men för att vara på den säkra sidan informerar Kustbevakningen att man nu kommer att inspektera de mest utsatta kustområdena för att säkerställa att de inte förorenats.

 Kustbevakningsinfo, se: https://www.kustbevakningen.se/hallbar-havsmiljo/nyhetsarkiv/

 Uppdatering från Kustbevakningen 30 maj kl. 16.30: Under tisdagen har mindre mängder olja påträffats nära land på två ställen. I ett skär i närheten av Smögen samt i strandbrynet runt Gåsö.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.