KORTARE LIVSLÄNGD I DAGENS RULLVÄRLD?

Då och då hör man veteranfiskare säga; kvalitén på min nya dyra rulle, som jag köpte för några år sedan, verkar inte alls vara lika uthållig och stryktålig, som min en gång dyra, halvsekelgamla rulle. Annons nedan från 50-talet.

   Mestadels heter det, att anledning till rullbyte har varit uppdatering; lättare rulle viktmässigt, snabbare beteshemtagning och modernt stuk på designen.

 I dag kan man läsa i G-P om planerat åldrande på produkter. Enligt Mattias Lindahl, professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet, tillverkar företag inom elektronik- och bilbranscherna produkter med en viss livslängd, eller så att de ska behöva ses över med jämna mellanrum.

   – Många gånger göms det i begrepp som ”kvalitet”, att det bör hålla en viss tid. Man försöker omvandla det till något positivt.

   – Vi har blivit vana vid det och reflekterar inte så mycket över att produkter inte håller så länge som de skulle kunna göra. Vi tänker att det är ganska naturligt att en mobil håller i två–tre år, men det finns ingen naturlag som säger att det ska vara så, säger Lindahl.

 Läs: http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/expert-prylar-planeras-gå-sönder-1.5034086

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.