KORT OM KRÄFTPESTHISTORIK

Det har undrats över hur länge vi haft kräftpest. Sist-nämnda är en parasitisk svamp-infektion som en-bart drab-bar söt-vattens-kräftor. 

Både signalkräfta och flodkräfta infekteras med kräftpest, men signalkräftan har större motståndskraft och dör oftast inte, men den är smittbärare.

 Det lilla jag i hast kunnat läsa mig till är att pesten inte kommit hit vattenvägen på naturligt sätt från Syd- och Centraleuropa, utan via mänsklig import.

   I Syd- och Centraleuropa med sammanhängande vatten och europeiskt kräftbestånd (samma som vårt) orsakade den för ca 150 år sedan stort bortfall – även i samtida penningbörsar.

 Pesten drog under 1800-talets slut upp via Tyskland och österöver via Baltikum kom den till Finland.

   Då inget sammanhängande kräftbestånd finns runt Bottenviken tror man att pesten skulle ha stoppat där om inte människan via import av finska kräftor också importerat pesten till svenska vatten.

 Det sägs att finska importkräftor, vilka sumpats eller kastats i vattnet i närheten av Kornhamnstorg i Stockholm år 1907 ska ha medfört sjukdomen, som snabbt spred sig i Mälarens och Hjälmaren kräftbestånd och i dessa, på bara några år, tog död på sjöarnas, värdefulla kräftbestånd.

   Pesten spred sig efterhand vidare till anslutna vattensystem i Göta- och Svealand.

 Viktig fakta, se: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/aqua/externwebb/radgivning/kraftor-och-kraftfiske/3.-se-upp-for-kraftpesten.pdf

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.