KONFERENSEN HAVS- OCH VATTENFORUM – NU 450 MILJÖENGAGERADES TRÄFFPUNKT

Den med politisk medvetenhet fiskbeståndsruinerade västkusten är aktuell i dag. Detta när 450 miljöengagerade träffas i Göteborg för årets största vattenkonferens, Havs- och vattenforum.

Detta förmedlar Sportfiskarna via https://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/7241 samt informerar att kronprinsessan är på plats och miljöministern, Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör, Sveriges havsambassadör, FN:s särskilda havssändebud och Internationella havsforskningsrådets generalsekreterare är alla talare när havsmiljön ska diskuteras.

 Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm skriver vidare, bl.a;

   – Mycket bra. Havet är nämligen fortsatt tyst. Längs Västkusten är överfiske tveklöst den huvudsakliga anledningen till den allvarliga nedgången av de flesta av våra kommersiella fiskbestånd.

   Tömningen av havets skafferier är dessutom sanktionerad från högsta politiska nivå. Tyvärr tror forskarna att flera lokala torskbestånd längs Bohuskusten är utrotade för gott.

 I områden som förr var klassiska sportfiskeområden, som vid Vinga och Paternosterarkipelagen, var det länge sedan man kunde få med sig någon annan matfisk hem än makrill.
 Illustrationen ovan visar yrkesfiske bland Pater Nosterskären. Illustrationen nedan aktuell fisk på dagens fisktallrik.

  

Att fånga en mattorsk från Bohusläns klippor är idag svårt och för den generation som växte upp med detta fiske är situationen givetvis tragisk.  För övriga är referensramen flyttad och det är idag för många yngre helt normalt att arter som kolja, havskatt och rödspätta knappt går att fånga alls.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.